Ohlédnutí za konferencí TROPENTAG 2022

Ve dnech 14.–16. září 2022 se suchdolský kampus ČZU stal dějištěm mezioborové konference TROPENTAG 2022, zaměřené na tropické zemědělství a rozvoj venkova. Mezinárodní odborníci debatovali o tom, zda agroekologické zemědělství může uživit svět.

Konference Tropentag se koná každoročně a je to akce, která oslavuje a představuje inovativní vývoj v široké oblasti výzkumu a vývoje tropického zemědělství. Interakce mezi zkušenými a mladými výzkumníky vytváří živou laboratoř, kde dochází k výměně nápadů a ke vzniku nových spoluprací. Jako děkan Fakulty tropického zemědělství jsem hrdý, že jsme letošní – velmi úspěšný – ročník hostili ke spokojenosti většiny, ne-li všech účastníků!“ hodnotí letošní ročník prof. Patrick Van Damme, děkan FTZ ČZU v Praze.

Vedoucí organizačního týmu konference prof. Bohdan Lojka (FTZ ČZU) podotýká: „Tato konference je v současné době opravdu unikátní událostí. Setkávají se zde jak vědci, tak zejména studenti, kteří se zaměřují na výzkum v oblasti tropického zemědělství a rozvoje venkova. Jsme rádi, že tentokrát mohla událost proběhnout na půdě ČZU v Praze. Tématem letošní konference byla otázka, jestli agroekologické přístupy v zemědělství mohou v budoucnosti zajistit obživu pro rostoucí populaci světa. V průběhu panelové diskuze nebo přednášek jednotlivých klíčových přednášejících zazněly celkem přesvědčivé názory, že tyto přístupy mohou výrazně pomoci zlepšit zemědělskou produkci při současném zachování přírodních zdrojů, ale stále musíme hledat vhodné cesty, jak tyto metody lépe implementovat v praxi.“

foto: Petr Zmek z CAVP

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.