Zápisky z pracovní cesty do Kamerunu

Tropický entomolog a zároveň nový pedagog naší fakulty, doc. Jan Šobotník, se ze své pracovní cesty do Kamerunu vrátil s rozporuplnými pocity: na jedné straně katastrofální úbytek termitů v lese, na straně druhé však také vzorky termitofilního hmyzu, který byl dosud vědě neznámý.

“Unikátní skupina týmu složeného z šesti národností zažila v Kamerunu celou řadu nečekaných událostí: extrémní sucho, kvůli kterému nebyla voda v přehradě, a proto ani elektřina v celém regionu (a tedy i mrazák na vzorky), nezvykle vysoké teploty, obrovská prašnost, katastrofální úbytek termitů v lese (byl proveden další transekt na abundanci termitů pro porovnání 2016 vs. 2020). V první části výpravy došlo k odebrání potřebných vzorků na projekty „Mechanismy půdotvorby v Konžské pánvi” a vzorkování návnad potravy termitů pro projekt EVA 4.0. Další dny byly zaměřeny na optimalizaci péče o zemědělskou půdu a podporu biodiversity v Kamerunu, a sběru vzorků na sekvenování termitích genomů. 

Opět jsme nicméně viděli extrémní diverzitu termitů a očekávaný objem 60 rodů byl minimálně splněn. Ze vzácnějších věcí jsme zaznamenali rody Acutidentitermes, Machadotermes, Unguitermes, Proboscitermes, Fastigitermes, a řadu dalších. Z výpravy na sever jsme získali mimo jiné Fulleritermes, Trinervitermes či Amitermes, tj. rody, které nejsme v jižní části Kamerunu zvyklí vídat. Díky Kanao-sanovi jsme rovněž posbírali enormní množství termitofilního hmyzu a lze očekávat, že velká část tohoto materiálu je zatím vědě neznámá.”

Jak to v Kamerunu vypadalo se můžete dozvědět z fotogalerie níže.

A pokud vás téma zaujalo, přečtěte si rozhovor s Janem Šobotníkem na Českém rozhlasu ZDE.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.