Kambodža je země plná mladých lidí, energie a rychlého rozvoje. S tímto růstem ale přicházejí i nové výzvy: jak udržet zemědělství konkurenceschopné, jak zvýšit přidanou hodnotu místních produktů, jak využívat moderní technologie, a přitom myslet na udržitelnost? Právě na tyto otázky hledá odpověď projekt SmartAgriCambodia, financovaný z prostředků CzechAid.
První velmi důležitá aktivita tohoto tříletého projektu je zmapovat stav zemědělských družstev v regionu Battambang. Tomuto úkolu se pod vedením Petry Chaloupkové a Jiřího Hejkrlíka věnují PhD studentky Sreykhouch Ek a Simona Tomanová, které připravily dotazník a denně sbírají data od farmářů, představitelů družstev, zprostředkovatelů (middlemanů) i prodejců. Není to práce snadná – jde o desítky hodin rozhovorů, cestování a vyhodnocování informací – ale právě díky ní se daří získávat přesný obraz o tom, jak družstva fungují a co potřebují k rozvoji. Součástí týmu, který se analýze věnuje, je Olga Leuner (FTZ, ČZU) a Václav Novák (TF, ČZU), kteří doplňují analýzu z pohledu potenciálu zpracování produktů a využití moderních technologií. Z oficiálního seznamu 77 družstev, který poskytlo provinční Ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybářství, se ukázalo, že ne všechna jsou aktivní. Nakonec bylo vybráno 15 funkčních a rozvojově perspektivních družstev, která se stanou partnery projektu a na něž se zaměří další podpora ze strany projektu.
Rozhovory s leadery družstev zároveň ukázaly, které produkty mají pro společnou činnost největší potenciál. Jedná se o zeleninu, rýži, mango, kuřata a prasata. Na tyto komodity se tým zaměřuje při detailní analýze produkčních řetězců – od farmářů přes zpracovatele až k maloobchodu. Dosud proběhlo už více než třicet šest hloubkových rozhovorů a sběr dat stále pokračuje. Výsledky už nyní ukazují, že farmáři by ocenili především stroje na výrobu krmiv pro hospodářská zvířata, technologie na briketování a peletování odpadů i krmiv, drony pro efektivnější pěstování rýže a ovoce a také lepší zavlažovací systémy pro zeleninu. Velmi zajímavá je i spolupráce s kambodžským startupem Kokopon, který vyvíjí mobilní aplikaci pro farmáře-družstevníky. Do ní by mohl být integrován rezervační systém umožňující půjčování vybavení dodaného družstvům v rámci projektu. Efektivní využití nových technologií mezi členy družstev bude krok, který by výrazně zvýšil efektivitu i férovost.
Velkou pozornost získalo také školení vedené doc. Tatianou Alexiou Ivanovou na téma food waste management. Zúčastnilo se ho kolem 25 pedagogů a studentů z National University of Battambang a kromě přednášek zahrnovalo i inspirativní exkurze – například do kompostárny, třídírny komunálního odpadu, palírny, kde se používají rýžové slupky jako palivo, nebo do provozu na zpracování ryb. Praktické ukázky briketování pak jasně ukázaly, že i zdánlivě bezcenný odpad může mít velkou hodnotu.
Projekt se nyní posouvá do další fáze: připravuje se rozsáhlejší kvantitativní sběr dat přímo od farmářů a testování nových technologií, včetně briketování rýžových slupek. Na konec roku je také naplánováno školení zaměřené na food processing and packaging, které povedou Olga Leuner a Petra Chaloupková.
Aktivity SmartAgriCambodia ukazují, že propojení českého know-how s kambodžskou praxí má obrovský potenciál. Je to práce náročná, ale má konkrétní výsledky: družstva získávají možnosti, jak se stát silnějšími a soběstačnějšími, odpad se mění v surovinu a zemědělci v hybnou sílu rozvoje.