Nejlepší diplomové práce FTZ za akademický rok 2019/2020

Mezi-katedrová komise jmenovaná Kolegiem děkana FTZ vybrala následující nejlepší diplomové práce studentů programů AFS, WLM, SRD, IDAE, TCME a TFA.

1. Místo (Cena Ministra zemědělství ČR)  

Jméno studenta:

Alba Andrés Criado
Školitel: doc. Ing. Karolína Brandlová, Ph.D.
Název práce: Small-carnivores population survey in Southern Namibia
Program: Wildlife and Livestock Production, Management and Conservation
Zdůvodnění: Diplomová práce je jedním z prvních pokusů vědecky podchytit populace malých masožravců v oblasti jižní Namibie. Práce je velmi logicky stavěna, k dokumentaci výskytu jednotlivých druhů využívá fotopasti. Sebraná data jsou jasně statisticky vyhodnocena a využívají standartních indikátorů pro kvantifikaci biodiversity. Výsledky práce mají nejen publikační potenciál, ale představují zásadní materiál pro zlepšení ochrany těchto ohrožených druhů.
2. Místo (Cena Rektora ČZU)  

Jméno studenta:

Dita Mervartová
Školitel: doc. Ing. Bohdan Lojka, Ph.D.
Název práce: Genetic diversity of aguaje (Mauritia flexuosa) in Peruvian and Ecuadorian Amazon
Program: Tropical Forestry and Agroforestry
Zdůvodnění: Diplomová práce se zabývá využíváním místních druhů v peruánské a ekvádorské Amazonii, konkrétně palmou aguaje. Produkty z tohoto druhů jsou využívány pro domácnosti žijící v oblasti, ale též pro prodej, zpracování a následný export. Neudržitelný způsob sběru plodů aguaje vede k ovšem k ohrožení celé populace a k poklesu diverzity. Cílem práce bylo porovnat s pomocí SSR markerů genetickou diverzitu mezi a uvnitř populacemi tohoto druhu.

 

Členové výběrové komise: Ing. Olga Leuner, Ph.D., Ing. Klára Urbanová, Ph.D., prof. RNDr. Pavla Hejcmanová, Ph.D., Ing. Vladimír Verner, Ph.D.

Fotografie z výzkumu studentek můžete nalézt v galerii níže.

Vítězkám gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů nejen ve vědě, ale i v osobním životě.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.