Quality, Storage and Processing of Plant Products (QSP) je univerzitní kurz vyučovaný na Fakultě tropického zemědělství v prvním bloku zimního semestru. Přednášky předmětu jsou o rostlinných komoditách, které jsou zpracovány v potraviny a ingredience potravinářského průmyslu jako jsou např. cukr, mouka, rostlinný olej, nápoje (horké nealkoholické a alkoholické kvašené i destilované), důraz je kladen na sklizeň, zpracování, skladování a kvalitativní parametry rostlinných produktů. Při jedné z exkurzí se studenti seznámili s výrobou cukru z cukrové řepy:
Cukrovar v Dobrovicích je největším, nejstarším a zároveň nejmodernějším závodem svého druhu v České republice. Byl založen již v roce 1831 a od té doby nevynechal ani jednu sezónu, což je evropský unikát. Dobrovický závod pracuje zcela v souladu s principy cirkulární ekonomiky, kdy dokáže cukrovou řepu zpracovat bezezbytku a bezodpadově. Hlavními produkty jsou stolní cukr (krystalická sacharóza), lihy, krmiva, hnojiva, zemina, voda a energie. Studenti předmětu QSP prošli celým proces výroby cukru od příjmu suroviny, laboratorní kontrolu, extrakci cukru až po zpracování sladké šťávy v krystalickou sacharózu.