Studenti předmětu QSP získávají zkušenosti návštěvou zpracovatelských firem

Quality, Storage and Processing of Plant Products (QSP) je univerzitní kurz vyučovaný na Fakultě tropického zemědělství v prvním bloku zimního semestru. Přednášky předmětu jsou o rostlinných komoditách, které jsou zpracovány v potraviny a ingredience potravinářského průmyslu jako jsou např. cukr, mouka, rostlinný olej, nápoje (horké nealkoholické a alkoholické kvašené i destilované), důraz je kladen na sklizeň, zpracování, skladování a kvalitativní parametry rostlinných produktů. V rámci seminářů mají studenti možnost podívat se do provozů, kde se z rostlinných komodit stávají potraviny:

Cukrovar v Dobrovicích je největším, nejstarším a zároveň nejmodernějším závodem svého druhu v České republice. Byl založen již v roce 1831 a od té doby nevynechal ani jednu sezónu, což je evropský unikát. Dobrovický závod pracuje zcela v souladu s principy cirkulární ekonomiky, kdy dokáže cukrovou řepu zpracovat bezezbytku a bezodpadově. Hlavními produkty jsou stolní cukr (krystalická sacharóza), lihy, krmiva, hnojiva, zemina, voda a energie. Studenti předmětu QSP prošli celým proces výroby cukru od příjmu suroviny, laboratorní kontrolu, extrakci cukru až po zpracování sladké šťávy v krystalickou sacharózu.

 

Mlýn Perner ve Svijanech je nejmodernější mlýn v České republice, vyrábí se zde přibližně 14 % veškeré mouky produkované u nás a k mletí se používají nejmodernější technologie dostupné na světovém trhu (dodané firmou Bühler). Mlýn Perner vyrábí mouku pro velké odběratele/zpracovatele, ale také maloobchodní balení (1 kg) mouky pšeničné (hladké, polohrubé, hrubé), celozrnné, žitné, pohankové, rýžové a špaldové; dále pak vlákninu, krmné mouky a otruby pro lidskou výživu i krmivářský průmysl. Studenti předmětu QSP prošli celým proces výroby mouky od příjmu suroviny, laboratorní kontrolu, čištění obilnin až po mletí na mouku.

 

Produkce piva (stejně jako pěstování chmelu) má v České republice dlouhou tradici a představuje business s miliardovými obraty. Čeští technologové a sládci se podílejí na vzniku pivovarů v mnoha zemích tropického pásma. Studenti předmětu QSP měli možnost prohlédnout si technologii výroby piva v Minipivovaru Suchdolský Jeník na Technické fakultě ČZU.

 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.