Výroba "Bez-infekce" na naší fakultě

Po dvouměsíčním čekání mohou laboratoře FTZ začít vyrábět dezinfekci. Fakulta získala potřebné oprávnění, a může tak zásobovat dezinfekcí nemocnice a domovy pro seniory. Výhodou je nízká cena – výrobní náklady se podařilo dostat pod sto korun za litr. 

Fakultě tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze se podařilo získat oprávnění k výrobě vlastní dezinfekce s názvem „Bez-infekce“. Tento týden se opět otevřela laboratoř etnobotaniky a etnofarmakologie, která se teď místo výzkumu zaměřuje především na výrobu této pomůcky proti koronaviru. Dodávat by ji pak měla do nemocnic a seniorům v domovech a hospicích, kde se očekává navýšení spotřeby v důsledku plánovaného obnovení kontaktů s rodinami.

„Získáváme suroviny, dezinfekce se skládá z etanolu, glycerolu a destilované vody. Tyto suroviny se pak míchají přesně podle daného receptu od Světové zdravotnické organizace a naši studenti, kteří souhlasili, že budou participovat na tomto projektu, tady v laboratoři dezinfekci míchají a dále ji distribuujeme potřebným organizacím. Většinou do nemocnic nebo do domovů důchodců, případně i do měst, podle toho, jak se ozývají zájemci,“ řekl CNN Prima NEWS Jan Banout, děkan FTZ.

Výroba dezinfekce je jednoduchá, ale v době krize její cena roste. Na Fakultě tropického zemědělství ji ale umí vyrábět levně: výrobní náklady na litr dezinfekce jsou menší než 100 korun. „Je důležité promíchat ingredience, které jsou v tom obsažené, vlastně manuální prací dosáhneme promíchání a potom uděláme test kvality už v ideálním roztoku,“ popsal Jan Staš, doktorand na fakultě, kde se dezinfekce vyrábí.

Celá aktivita vznikla z iniciativy projektu našeho doktoranda Juliena Antiha Hanke, který díky serveru Donio vybral peníze potřebné pro nákup ingrediencí nutných pro výrobu Bez-infekce.

Samotnou výrobu a distribuci k potřebným pak zajišťují dobrovolníci z řad našich zaměstnanců - Markéta Houdková a Jan Staš.

Podívejte se na reportáž CNN Prima NEWS, která celou výrobu zdokumentovala ZDE.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.