Vyséváte vlastnoručně sklizená semena rajčat, paprik či afrikánů a pak netrpělivě čekáte, až se objeví první výhonky? I pro nás v botanické zahradě je stále fascinující sledovat zrod nových rostlin. I když je v této době u nás hlavním tématem jarní prodej rostlin, nezapomínáme ani na sbírkové rostliny. Plody kávovníků už dosáhly plné zralosti a my jsme část semen přichystali pro Index Seminum 2025 a druhou část semen jsme vyseli a netrpělivě čekali, co se začne dít. A po pár dnech se opravdu něco dít začalo! Proces zrodu rostliny ze zrnka kávy (nepražené samozřejmě :-)) se nám podařilo zdokumentovat a nabízíme Vám ho ke zhlédnutí.
Když už byla zmínka o nepražené kávě, možná by někoho z Vás mohlo napadnout, proč kávu nezkusíme upražit. Důvody máme hned dva - semen nemáme zdaleka tolik, aby to vydalo alespoň na malé balení kávy a za druhé nemáme semena kde upražit. S pražením kávy to ostatně není vůbec jednoduché. Chuť kávy velmi ovlivní teplota a čas pražení. A my nemáme dostatek materiálu na „ladění“ chuti. Výsledek by nakonec mohl být podobný příběhu jednoho našeho návštěvníka, který si sklidil svá kávová zrna a přemluvil soukromou pražírnu kávy, aby mu vyrobila jeho vlastní kávu. A výsledek? Prý v životě nepil nic ošklivějšího (kulantně řečeno :-)). Proto my raději zůstaneme u pěstování rostlin…