FTZ navázala spolupráci s Fiji National University

V dubnu navštívila doc. Ing. Johana Rondevaldová, Ph.D., z?Katedry tropických plodin a agrolesnictví Fakulty tropického zemědělství (FTZ) České zemědělské univerzity v?Praze Fiji National University (FNU) v?rámci akademické mobility. Tato návštěva se uskutečnila díky programu Erasmus+ KA171.

Návštěva se soustředila na kampus Koronivia, který spadá pod College of Agriculture, Fisheries and Forestry a nachází se na ostrově Viti Levu. Během pobytu přednesla Johana Rondevaldová dvě přednášky: „Potential of neglected and underutilized crops for improvement of nutrition security and agricultural sustainability“ v rámci předmětu Horticulture Vegetables & Flowers a „Cryptogams – Edible mushrooms and ferns“ v rámci předmětu Non-Timber Forest Products. Obě přednášky se věnovaly problematice málo využívaných plodin v tropech a udržitelným zemědělským systémům. Setkaly se s pozitivní odezvou a podnítily zajímavou diskuzi mezi studenty.

Kromě výukových aktivit proběhla také řada strategických setkání zaměřených na navázání budoucí spolupráce mezi FNU a FTZ.

S Dr. Pragyou Singh ze School of Public Health and Primary Care probíraly tradiční kuchyni, stravovací návyky místního obyvatelstva a dopady globalizace. Setkání poukázalo na společný výzkumný zájem obou institucí v oblasti tradičních znalostí, místních plodin a výživy.

S Dr. Apaitiou Macanawou, ředitelem pro výzkum a inovace, proběhlo jednání o možnostech společných výzkumných projektů, zejména v oblasti málo využívaných nebo méně známých plodin původem z Fidži a jejich potenciálu pro udržitelné zemědělství a rozvoj místních potravinových systémů.

Další setkání proběhlo s prof. Jimaimou Lako, prorektorkou pro výuku a vzdělávání, a bylo věnováno možnostem akademické mobility, výměnných pobytů studentů i zaměstnanců, letních škol a dalších forem spolupráce ve vzdělávání. Doc. Rondevaldová představila mezinárodní programy, výzkumné aktivity a možnosti institucionální spolupráce FNU s FTZ a potažmo celou ČZU. Diskuze se rovněž dotkla iniciace formální partnerské dohody mezi oběma institucemi.

V rámci pobytu byla také příležitost poznat kulturní a přírodní dědictví Fidži a možnost ochutnat několik tradičních jídel, včetně ikonického pokrmu Kokoda – syrové ryby marinované v limetkové šťávě, smíchané s místní zeleninou a podávané v kokosovém mléce – skutečného vrcholu fidžijské gastronomie. Návštěva Fidžijského muzea v Suvě nabídla pohled do historie Fidži a dalších kultur Tichomoří. Muzeum se nachází v krásném botanickém parku s ukázkami typických rostlin a slouží k odpočinku i vzdělávání.

Pobyt zahrnoval i návštěvu místního trhu s ovocem a zeleninou, kde byly k vidění známé tropické plody, jako jsou ananasy, papája, melouny a různé kultivary banánů, ale překvapivě zde nebylo mnoho dalších typických plodů této oblasti.

Součástí programu byl také výlet do přírodní rezervací Colo-i-Suva Forest Park, národního deštného pralesa s naučnými stezkami, tropickou biodiverzitou a přírodními sladkovodními jezírky ideálními ke koupání. Nezapomenutelným zážitkem byl celodenní výlet lodí na opuštěný ostrov Schooner Island – malý tropický ráj přibližně o velikosti areálu FTZ, s nedotčenými plážemi a působivým mořským ekosystémem.

Tato návštěva nabídla cenný vhled do kultury, biodiverzity a tradičních praktik oblasti jižního Tichomoří a zároveň prohloubila akademické vazby mezi oběma institucemi.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.