Letní škola v Kambodži 2019

V letošním srpnu se na Royal University of Agriculture (RUA) v Kambodžském Phnom Penhu konala již šestá letní škola, která je nedílnou součástí rozvojových projektů podporovaných Českou Rozvojovou Agenturou (ČRA).

Za ČZU je vedoucím projektu Petra Chaloupková (FTZKER). Letní škola cílila hlavně na rozvoj měkkých dovedností. Studenti ČZU a RUA spolupracovali v malých týmech na zadaném projektu a v tomto mezinárodním prostředí si tak trénovali týmovou spolupráci, komunikaci, kritické myšlení ale také sběr dat a základy práce s multimédii (foto a video) pro potřeby medializace a PR. Výukové aktivity byly podpořeny místními kolegy (Sok Kimchhin a Raksmey Phoeurk). V praktické části studenti vytvořili studentskou organizaci SUMORUA - "Sustainable Movement of RUA". V rámci této organizace navrhli projekt vycházející z reálných potřeb kampusu RUA. Zorganizovali akční den, během kterého proběhly prezentace studentských týmů a přizvaných studentských organizací. Z konkurenční Royal University of Phnom Penh se zúčastnila skupina "Green bottles". Snahou této organizace je vývoj a distribuce ekologických, opakovaně uživatelných lahví na vodu, jelikož produkce plastu a nakládání s odpady je jedním z velkých problémů Kambodžského hlavního města (potažmo univerzitního kampusu). Dalším účastníkem akčního dne byla studentská organizace RUA "Youth for Environment group", jejímž zájmem je udržitelné nakládání s odpady a zvýšení hygienických standardů v kampusu univerzity. Studenti společně se zástupci RUA (Nguong Samnang) hledali během diskusí vhodnou formu spolupráce na zlepšení kvality kampusu. Následoval skupinový úklid, během kterého studenti společně vyčistili vybrané části kampusu od odpadků a umístili na toaletách hygienické potřeby a informační tabule zvyšující povědomí o potřebě mytí rukou mýdlem. Studenti si sami v rámci praktické výuky na Faculty of Agroindustry (Rithy Chhrun) vyzkoušeli výrobu mýdel a otestovali si přímý vliv mýdla na snížení počtu bakterií při správném mytí rukou.

Studenti se dále seznámili s principy organického udržitelného zemědělství v rámci výjezdu na pepřovou farmu v provincii Kampot. Zde se produkuje celosvětově známý pepř vyhlášené kvality.

Na závěr měli studenti možnost vzájemně porovnat své kuchařské umění a během neformálního ukončení letní školy společně připravili oběd kombinující prvky Evropské i Asijské kuchyně.

Více fotek naleznete na facebooku fakulty ZDE.

Za tým organizátorů Miloslav Petrtýl a Petra Brtníková.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.