Noc vědců na FTZ

Fakulta tropického zemědělství ČZU v Praze Vás zve na sérii přednášek v rámci Noci vědců 2020, tentokrát netradičně ve virtuálním prostoru. Letošním tématem je Člověk a robot.

Letos je tomu 100 let, co poprvé zaznělo slovo „robot“ v prorockém dramatu Karla Čapka R.U.R., v němž varuje před nahrazením lidské práce umělou inteligencí.

Na Fakultě tropického zemědělství věříme, že role člověka, malého zemědělce rodinného typu, je v krajině a rozvojovém světě, nenahraditelná.

Lidé si jako roboty představují něco jako sci-fi androidy.

Skuteční roboti jsou ale jsou už mezi námi, jen vypadají úplně jinak.

Miniaturní roboti jsou i v našich vlastních tělech.

My všichni jsme živé organizmy, tj. vlastně jsme jen velmi složití roboti, programováni genetickou informací, která nám byla dána do vínku při početí a v rámci jejích možností můžeme reagovat na podněty z vnějšku

A jaká jsou témata? Doc. Karolína Brandlová vás provede africkou savanou od Senegalu až po Niger. Dr. Jiří Černý zase odkryje pravou podstatu smrtících nanoreplikátorů a doc. Jan Šobotník vám poví, kdo jsou největší stavitelé na planetě hned po lidech, jejichž schopnosti nám mohou být inspirací např. vzhledem k rozvoji 3D tisku budov.

A jak probíhá věda na Tropech? To odhalí poslední video, které představí celou Fakultu tropického zemědělství a její výzkum a projekty.

Na přednášky a video o vědě na FTZ se můžete těšit již tento pátek - 27.11.2020 na webu Noci vědců: 

  1. Video/událost: Savanou od Senegalu po Niger
  • Popis: Vyprahlá savana a moderní technologie? Zvířata na dálkové ovládání? Tak daleko situace ještě nedospěla, abychom chtěli nebo dokonce museli zvířata na dálku ovládat, umíme je ale na dálku sledovat. A občas je to jediný způsob, jak se dozvědět detaily z jejich života ve špatně přístupných oblastech. Řada ze zvířat žijících v této oblasti je na pokraji vyhynutí.
  • Podívejte se s námi na osudy největší antilopy světa, která přežívá pouze v Senegalu a nechte se inspirovat povzbudivým obrazem ze světa žiraf. Vašimi průvodci budou technologie využívané pro monitoring volně žijících zvířat – fotopasti, drony, databáze určené ke sběru dat, telemetrická zařízení a mnoho dalšího. 
  1. Video/událost: Viry – smrtící nanoreplikátoři
  • Když se mluví o samoreplikujících se robotech, představí si fanoušci sci-fi nejspíše vraždící a lehce pomatená monstra z kultovních seriálů jako je Hvězdná brána nebo Červený trpaslík. Znalci kybernetiky a robotiky pak upozorní na fakt, že se jedná o zajímavý, zatím ale spíše teoretický koncept, který má potencionální využití například ve výrobě samoopravujících se a samonahrazujících se strojů.
  • Málo koho ale napadne, že nanoreplikanti již mezi námi existují. Jedná se totiž o viry. V této přednášce si ukážeme mechanické principy fungování některých virových proteinů, od těch, které slouží jako klíč odemykající hostitelskou buňku, přes ty, které fungují jako efektivní virová kopírka, až po ty, které umožňují seskládání nových virových partikulí z jednotlivých stavebních komponent 
  1. Video/událost: Termiti – ekosystémoví inženýři tropů
  • Veřejnost si představuje termity jako škůdce, kteří Vám můžou doslova sežrat střechu nad hlavou. Je to na jednu stranu pravda, ale na druhou stranu je důležité vědět, že všichni termiti se totiž živí odumřelou rostlinnou hmotou a bez jejich aktivit by byl život na naší Zemi úplně jiný než ten, jak ho známe.
  • V této přednášce se dozvíte něco o obecných mechanismech fungování termitích společenstev, a způsobech, jimiž dokáží rozkládat odolné biopolymery rostlinného původu. Ukážeme si termity ne jako škůdce, ale jako fascinující skupinu hmyzu, která dosáhla výšin sociálního způsobu života mnohem dříve než kterákoliv jiná skupina v současnosti žijících organismů. 
  1. Video/událost: Věda na tropech (video o fakultě + robot v laboratořích)
  • Popis: Fakulta tropického zemědělství v Praze Vás zve k nahlédnutí do vědeckého výzkumu ojedinělého pracoviště v srdci Evropy. Uvidíte, co vše se zkoumá a studuje v nově otevřeném „zeleném“ Pavilonu tropického zemědělství. Fakulta tropického zemědělství v Praze Vás zve k nahlédnutí do vědeckého výzkumu ojedinělého pracoviště v srdci Evropy. 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.