Potravinově soběstačné Česko je nesmysl, ale potravinovou bezpečnost řešme, žádá expert

Také na zemědělství dopadla pandemie koronaviru: zdražují potraviny, jsou problémy se sklizní, s odbytem i s nasmlouvanými kontrakty. Jaké dopady na zemědělství měly epidemie v minulosti a jak si s nimi naši předci poradili? A co bychom měli dělat my, abychom zvýšili svoji potravinovou bezpečnost?

Podle Hynka Roubíka z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity jsou dnes nejvíce ohroženi malí farmáři.

„Ti nejčastěji trpí potravinovou nedostatečností a hladem, zejména ti v rozvojových zemích. Malé farmy jsou také velice ohroženy jakýmkoliv malým výkyvem, jak se teď ukázalo,“ říká s tím, že právě drobní farmáři pěstují jen některé plodiny a zároveň nemají dost hotovosti na nákupy.

Přečtěte/poslechněte si celý rozhovor ZDE.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.