Jak pálivé jsou chilli papričky z naší botanické zahrady?

Tohle ohnivé téma zkoumal tým vědců z FTZ pod vedením prof. Dr. Ing. Eloye Fernándeze Cusimamaniho. Jejich vědecký výstup si můžete přečíst ZDE. Článek je dostupný pouze v anglickém jazyce.

Abstract

In this study, 46 different cultivars of chilli peppers and their seeds were analysed. Capsaicin, the alkaloid responsible for the pungency of chilli peppers, was first analysed with the optimised direct analysis in real time (DART) and time of flight mass spectrometry (TOF-MS) method, and the capsaicin content values obtained were compared with those obtained from the high-performance liquid chromatography with diode array detection (HPLC–DAD) method. The correlation coefficient values for the DART–TOF-MS method with the HPLC–DAD method were R2=0.845 for the pulp of chilli peppers and R2=0.776 for the chilli pepper seeds. The optimised DART–TOF-MS method was evaluated as a suitable tool for rapidly distinguishing between chilli peppers and their seeds based on pungency and capsaicin content. The obtained mass spectral data were statistically evaluated by principal component analysis (PCA), and the individual types of chilli peppers were distinguished by their varying pungency, based on choosing selected specific m/z values for the capsaicin compound.

Highlights

  • A unique set of 46 cultivars of chilli peppers and their seeds were analysed.
  • Capsaicin content determined by DART and HPLC methods correlated well.
  • No correlation between the pungency of chilli pepper pulp and their seeds.
  • Chilli peppers were distinguished by DART based on different pungency.
  • Significant matrix effect influenced DART measurements.

Read the full article HERE.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.