V minulém příspěvku o hummusu byla zmínka o olivovníku, respektive olivovém oleji, který k hummusu neodmyslitelně patří. A jelikož je olivovník užitková rostlina a naše botanická zahrada je zaměřená na užitkové rostliny, tato rostlina zase neodmyslitelně patří do naší botanické zahrady. S příchodem jara se na rostlině objevují i poupata, která můžete vidět ve fotogalerii. Dovolte nám zmínit ještě další zajímavosti o využití této posvátné rostliny….
Olivy a jejich využití netřeba více vysvětlovat, olivy a olivový olej konzumuje téměř každý z nás. Ale jaký je rozdíl mezi zelenými a černými olivami? Samozřejmě v barvě, řeknete si. Ano! Ale také záleží na stupni zralosti plodů při sklizni. V rostlinné říši má většina nezralých plodů zelenou barvu a nejinak je tomu i u olivy. Naproti tomu plně vyzrálé olivy mají barvu tmavou až téměř černou. Široké využití má také tvrdé dřevo, které je velmi kvalitní. Slouží na výrobu nábytku, kuchyňských potřeb, vyrábí se z něj kryty na mobil nebo dokonce svému čtyřnohému miláčkovi můžete koupit olivové dřevo na žvýkání. Méně známé je využití listů olivovníku. Tmavé kožovité listy jsou ceněny pro své léčivé a podpůrné účinky. Zpracovávají se na čaje, džusy, tinktury nebo se z nich připravují doplňky stravy. Dokonce se prodávají 100% šťávy lisované z listů olivovníku evropského. Tato rostlina zkrátka dokáže působit na všechny naše smysly, toť věc už věky známá. A právě proto jsme rádi, že je součástí naší sbírky!
P.S. Jaká forma využití je nejbližší Vám?